
![]() |
---|
![]() |
GÜVE
Güve ilaçlama yaptırmadan kısaca güveler hakkında bilgi edinelim. Güveler kelebeğe benzeyen genellikle 2-3 mm boyunda oval,kanatlı ve küçük yapılı bir haşere türüdür. Güvelerin kelebeğe benzer bir yapıları vardır;ancak kelebek değildirler.
Güvelerin kanatları pulludur ve mat renklidir. Kelebekler ise daha canlı renklere sahiptirler.Baş kısımlarında tırtıklı ve kalın antenleri vardır.Güveler antenleri sayesinde yönlerini rahatça bulabilmektedirler.
Güvegenellikle evlerde,tahıl ve deri fabrikalarında sıkça görülür. Güveler otçuldurlar ancak bazı türleri hayvansal olarak da beslenir. Güve yumurtlama şeklinde ürer.Güve ilk olarak kurtcuk olarak meydana gelir ,sonrasında Kelebek olarak yumurtlar. Güveler larvalarını bir koza içinde kıyafetlerin iç kısımlarında bırakırlar ve yılda 3-6 kez üreyebilirler.Güveler genellikle ortam ısısı yeterli yerlerde daha sık görülürler. Güve türleri içerisinde Tahıl güvesi, halı güvesi, deri güvesi, odun güvesi ve Kürk güvesi sayılabilir. Güveler içerisindeki en zararlı güve türü halı ve kürk güvesidir.
GÜVELERİN ZARARLARI
Güveler direkt insana zarar vermezler; ancak giysi ve eşyaları kemirerek zarar verir.Evimizde yün,kaşmir,pamuk,tahıl vb. gıdaları telef edebilirler.Ayrıca tahıl ambarları ve ekinlere ulaştığında tanelerin içini boşaltarak verimsiz hale gelmesine neden olur.
GÜVE İLAÇLAMA
Güveden kurtulmak için alabileceğimiz şahsi önlemler kıyafetlerimizi temiz ve kapalı yerlerde saklamalıyız. Güveler türlerine göre ilaçlanır. Genellikle sıvı ilaçlar tercih edilir. Güve ilaçlama esnasında kesinlikle bakanlık onaylı özel ilaçlar ve profesyonel yöntemlerle ilaçlama yapmak gerekir